Nyårsafton helgdag - Röd dag Arbetsfri dag
När infaller nyårsafton 2024 och kommande år, läs historiken bakom och varför vi firar helgdagen
Historik och varför vi firar helgdagen
Nyårsafton, den sista dagen på året, firas runt om i världen med olika traditioner och sedvänjor. Firandet av nyårsafton har rötter i olika kulturella och historiska händelser. Nedan följer en förklaring av varför vi firar, historiken bakom helgdagen samt några varianter av hur dagen firas.
Varför firar vi?
- Avslutning av året
- Nyårsafton markerar avslutningen av det gångna året och är en tid då människor ser tillbaka på sina erfarenheter och minnen från året som gått. Det är också en tid för reflektion och självutvärdering.
- Nytt år, nya möjligheter
- Nyårsafton representerar starten på ett nytt år och symboliserar hoppet om nya möjligheter, mål och förändringar. Många människor gör nyårslöften och ser fram emot framtiden med optimism.
Historik
- Romersk ursprung
- Ursprunget till nyårsfirandet kan spåras tillbaka till det romerska imperiet. I det romerska kalendern firades nyåret i mars, men senare ändrades det till januari för att överensstämma med den julianska kalendern, införd av Julius Caesar år 45 f.Kr.
- Julius Caesars reform
- Julius Caesar införde den julianska kalendern för att synkronisera solåret med kalenderåret. Den romerska festen "Kalendae Ianuariae" ägde rum den första dagen i januari för att hedra guden Janus, portvaktaren och övergångens gud. Janus hade två ansikten, ett som blickade bakåt mot det gamla året och ett som blickade framåt mot det nya året.
Varianter av firande
- Fyrverkerier
- Många länder firar med fyrverkerier vid midnatt för att välkomna det nya året. Detta är en spektakulär och färgstark tradition som ses som ett sätt att skrämma bort onda andar och starta det nya året med ljus och glädje.
- Nyårslöften
- Människor runt om i världen gör ofta nyårslöften, där de sätter personliga mål och lovar att förbättra olika aspekter av sina liv under det kommande året.
- Familjefirande
- Många firar nyårsafton i mindre, mer intima sammanhang med familj och vänner. Det kan inkludera speciella måltider, spel och andra traditionella aktiviteter.
- Kulturella och religiösa traditioner
- I olika kulturer och religioner finns unika sätt att fira nyårsafton. Vissa utför religiösa ritualer eller deltar i speciella ceremonier för att markera övergången till det nya året.
Nyårsafton är således en universell helgdag som firas på olika sätt runt om i världen, men som alltid innehåller element av avslutning, reflektion och förhoppningar om en ljus framtid.
Nyårsafton infaller nästa gång tisdag 31 december, 2024, det är 40 dagar kvar.
Läs mer om vad helgdag betyder.
När infaller helgdagen kommande år
Vilka datum infaller Nyårsafton kommande år.
- 2025 infaller Nyårsafton 31 december, en onsdag
- 2026 infaller Nyårsafton 31 december, en torsdag
- 2027 infaller Nyårsafton 31 december, en fredag
- 2028 infaller Nyårsafton 31 december, en söndag
Nyårsafton infaller alltid på samma datum, 31 december.
Är Nyårsafton en röd dag
Svar: Nej, Nyårsafton är inte en röd dag. Men den räknas ändå som en arbetsfri dag.